عینک نور امیدوار است این مقاله برای شما مفید باشد
انتخاب عدسی برای عینک، علیرغم فریم آن نیز میتواند گویای میزان رضایت یک فرد از عینکش باشد. شاید تصور کنید که انتخاب لنز برای عینک کار چندان دشواری نیست. اما باید بگوییم از آنجا که لنزهای بسیار متنوع و پوششهای گوناگونی برای شیشههای عینک در بازار وجود دارد، انتخاب و خرید عدسیِ مناسب خیلی هم آسان نیست و به تحقیق و اطلاعات کامل نیاز دارد.
به همین خاطر، لوناتو در این مطلب جامع خود در دو قسمت سعی دارد تا شما را با انواع مختلف عدسیهای عینک و پوششهای آن آشنا کند تا بدین واسطه بهترین و مناسبترین انتخاب را داشته باشید.
چرا انتخاب عدسی مناسب برای عینک بسیار مهم است؟
هنگام خرید عینک، دو موضوع حائز اهمیت وجود دارد: یک اینکه عینک به صورتتان بیاید و دو اینکه با آن احساس راحتی داشته باشید. اما وقتی صحبت از عدسی عینک میشود، چهار فاکتور تحت تاثیر قرار میگیرند: ظاهر، راحتی، دید واضح و امنیت چشم.
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که بیشتر مردم انجام میدهند این است که برای انتخاب جنس درست عدسی، طراحی و پوشش آن وقت کافی صرف نمیکنند.
اما نگران نباشید در این مطلب همه این موارد به طور کامل توضیح داده شدهاند تا بدانید که دقیقا باید چه عینکی برای خود خریداری کنید.این راهنمای خرید، همه انواع عینکها را از عدسیهای تکدید گرفته تا تصحیحکننده نزدیکبینی، دوربینی، آستیگماتیسم، لنزهای پراگرسیو یا چند کانونی برای درمان پیرچشمی.
آشنایی با انواع جنسهای عدسی عینک و معرفی مزایا و معایب آنها
لنزهای شیشهای
در زمانی که تازه عینک اختراع شده بود، همه لنزها از جنس شیشه ساخته میشدند. اما از آنجا که شیشه سنگین است و احتمال شکستن و خرد شدن آن بالاست، به مرور زمان از چرخه تولیدات عینک کنار گذاشته شد. شیشه اگر در چشم فرد میشکست ممکن بود موجب نابینایی همیشگی او بشود و همین دلیل کافی بود تا استفاده از شیشه در ساخت عینک منسوخ شود.
لنزهای پلاستیکی
در سال ۱۹۴۷ میلادی، شرکت تولید عدسی Armorlite در کالیفرنیا نخستین لنز پلاستیکی عینک طبی را معرفی و عرضه کرد.
این لنزها از پلیمیر پلاستیکی موسوم به CR-39 که مخفف عبارت «کلمبیا رزین ۳۹» بود تهیه شده بودند. دلیل ین نامگذاری این بود که این ماده سیونهمین فرمول ساخت پلاستیک خمیده حرارتی و توسعه یافتهی صنایع PPG در اوایل دهه ۱۹۴۰ میلادی بود.
به دلیل سبک وزن بودن، هزینه پایین و کیفیت اپتیکی بسیار بالا، پلاستیک CR-39 همچنان در زمان کنونی نیز در صنعت عینکسازی مورد استفاده قرار میگیرد.
لنزهای پلیکربنات
در اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی، موسسه Gentex نخستین لنز پلیکربناتی را برای ایمنی هر چه بیشتر عینکها معرفی کرد. حدود یک دهه بعد، یعنی حوالی دهه ۱۹۸۰ میلادی، عدسیهای پلیکربناتی بشدت مورد استقبال عموم قرار گرفتند و همچنان هم استفاده میشوند.
این عدسیها ابتدا برای ویزور کلاهخود نیروی هوایی ارتش، شیشههای ضد گلولهی بانک و دیگر وسایل و ابزار امنیتی طراحی و تولید شدند. اما از آنجا که پلیکربنات از پلاستیک CR-39 سبکتر و مطمئنتر بود، به یکی از محبوبترین و رایجترین متریالها برای ساخت عینکهای مخصوص کودکان و عینکهای ورزشی تبدیل شد.
از دیگر مواد سبکوزن برای ساخت عدسی عینک که شبیه پلیکربنات است میتوان به Trivex اشاره کرد که در سال ۲۰۰۱ میلادی برای صنعت عینکسازی ساخته و عرضه شد.
از ویژگیهای موثر در بینایی ترایوکس باید به «عدد آبه» آن اشاره کرد. عدد آبه نشاندهنده خواص اپتیکی ماده سازنده عدسی است و در واقع معکوس قدرت پاشیدگی یک ماده و معیاری از میزان خطای رنگی افقی است که استفاده کننده آنرا تجربه خواهد.
عدسیهای پلاستیکی شاخص-بالا (های-ایندکس)
در ۲۰ سال گذشته، در پاسخ به درخواستهای مکرر برای لنزهای سبکتر و باریکتر، شماری از تولیدکنندههای عدسی عینک به ساخت و عرضهی لنزهای پلاستیکی با شاخص بالا پرداختند. این لنزها بسیار باریکتر و سبکتر از عدسیهای پلاستیکی CR-39 هستند زیرا ضریب شکست بالاتری دارند.
در جدول زیر میتوانید انواع موادی که برای ساخت عدسی عینک استفاده میشوند را به همراه ضریب شکست آنها و ضخامت عدسی (که شناسهای برای قیمت عدسی هم محسوب میشود) را مشاهده کنید. همه موارد به غیر از آخری (Crown glass) از جنس پلاستیک هستند.
جنس عدسی ضریب شکست عدد آبه ویژگیهای کلیدی و مزایا
پلاستیک شاخص-بالا ۱٫۷۰ تا ۱٫۷۴ ۳۶ (۱٫۷۰)
۳۳ (۱٫۷۴)
باریکترین عدسیهای موجود در بازار
قدرت محافظت ۱۰۰ درصدی اشعه فرابنفش
وزن سبک
پلاستیک شاخص-بالا ۱٫۶۰ تا ۱٫۶۷ ۳۶ (۱٫۶۰)
۳۲ (۱٫۶۷)
سبک و باریک
قدرت محافظت ۱۰۰ درصدی اشعه فرابنفش
بسیار ارزانتر از لنزهای شاخصبالای ۱٫۷۰ تا ۱٫۷۴
ترایبرید (Tribrid) ۱٫۶۰ ۴۱
بسیار باریک و سبک
ضد ضربه با عملکرد بسیار بهتر از عدسیهای پلاستیکی CR-39 و های-ایندکس
عدد آبه بالا نسبت به عدسیهای پلیکربناتی
معایب: به صورت انبوه تولید و عرضه نمیشود
پلیکربنات ۱٫۵۸۶ ۳۰
مقاومت کامل در برابر ضربه
مسدود کردن اشعه فرابنفش به طور ۱۰۰ درصد
بسیار سبکتر از لنزهای پلاستیکی شاخص-بالا
پلاستیک CR-39 ۱٫۴۹۸ ۵۸
اپتیک بسیار عالی
قیمت پایین
معایب: ضخامت زیاد
Crown glass
اپتیک بسیار عالی
قیمت پایین
معایب: سنگین و شکستنی
ضریب شکست چیست؟
ضریب شکست مواد سازنده یک عینک، در واقع عددی است که نشان میدهد یک ماده چگونه نور را میشکند که بهطور مستقیم به سرعت انتقال نور از ماده بستگی دارد.
بهطور خاص، ضریب شکست یک مادهی سازندهی یک عدسی نرخ سرعت نور در خلاء، تقسیم بر سرعت نور در مادهی سازنده لنز است.
بهطور مثال، ضریب شکست پلاستیک سیآر ۳۹ ۱٫۴۹۸ است؛ یعنی نور با سرعت حدود ۵۰ درصد کمتر از سرعتی که در خلا دارد در این پلاستیک حرکت میکند.
هر چه ضریب شکست یک ماده بیشتر باشد، یعنی با سرعت آهستهتری حرکت میکند. یعنی شکست نوری بالاتری دارد. بنابراین، هر چه ضریب شکست نوری ماده سازنده عدسی عینک بیشتر باشد، مواد عدسی کمتری برای شکست نور در مقایسه با شاخص انکسار پایینتر لنز نیاز است.
به زبان سادهتر باید بگوییم که هرچه ضریب شکست ماده سازنده لنز بالاتر باشد، عدسی نازکتر خواهد بود و برعکس، یعنی اگر ضریب شکست عدسی بالا باشد، ماده بیشتری برای ساخت لنز نیاز خواهد بود و در نتیجه ضخیمتر و سنگینتر خواهد بود.
شاخص انکسار نور در مواد عینکهای موجود در بازار بین ۱٫۴۹۸ (پلاستیک CR-39) تا ۱٫۷۴ (نمونههای خاصی از پلاستیکهای شاخصبالا) است. بنابراین، برای داشتن قدرت بینایی مشابه در طراحی لنزها، لنزی که از پلاستیک سیآر ۳۹ ساخته میشود، ضخیمتر از دیگر لنزها خواهد بود و عدسی ساخته شده از نمونههای خاصی از پلاستیکهای شاخصبالا از همه باریکتر هستند.
عدد آبه
همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، مقدار آبه یا عدد آبه یک لنز، عددی است که نشان میدهد یک عدسی به چه گستردگی طیفهای نوری را پراکنده کرده و نور از آن عبور میکند.
مواد سازندهی عدسی که عدد آبه پایین دارند، پاشیدگی نوری بالایی دارند که میتواند سبب عدم انطباق کانونی کروماتیک شود.
عدم انطباق کانونی کروماتیک در مواقعی که از کنارههای عدسی نگاه میکنید بسیار محسوس است. اما از بخشهای مرکزی عدسی چندان قابل تشخصی نیست.
عدد آبه مواد سازنده عدسیهای عینک از ۵۹ (جنس crown glass) تا پایین یعنی ۳۰ (پلیکربنات) موجود است. پایینترین عدد آبه نشان میدهد که لنز سبب عدم انطباق کروماتیک میشود.
نام این شاخص را از فیزیکدان آلمانی موسوم به «ارنست آبه» گرفتهاند که معرف و مخترع این کیفیت اپتیکی بوده است.
عینک نور : 02532943049