عینک آفتابی فقط مختص تابستان است؟.

عینک آفتابی فقط مختص تابستان است؟

امور مشتریان عینک نور

1398/08/01_13:28

عینک نور امیدوار است این مقاله برای شما مفید باشد        

 

 

 

آیا استفاده از عینک آفتابی فقط مختص تابستان است؟

اشعه آفتاب دو نوع اشعه مضر دارد یکی اشعه ماورای بنفش یا همان یو وی است که آسیب بیشتر و سریع تری در چشم ایجاد می کند و دومی اشعه مادون قرمز است که برای ایجاد آسیب جدی در چشم ، نیاز به تماس طولانی مدت با اشعه آفتاب دارد. این در حالی است که اشعه ماورای بنفش در زمان کوتاهی منجر به آسیب چشم می شود .

این آسیب ها می تواند در لایه های مختلف چشم ایجاد شود . مثلا در قرنیه و ملتحمه باعث خشکی چشم و ناخنک می شود . در عدسی باعث آب مروارید و در شبکیه منجر به عارضه پیری چشم می شود که آن را دژنراسیون لکه زرد شبکیه می نامند لذا بدون در نظر گرفتن سن یا جنس یا محل سکونت و موقعیت جغرافیایی، استفاده از عینک آفتابی توصیه می شود و تمام گروه های سنی مرد یا زن در هر کجای کره خاکی بایستی برای در امان ماندن از مضرات اشعه خورشید از عینک آفتابی استفاده کنند.

استفاده از عینک آفتابی در چه مواردی الزامی است ؟

استفاده از عینک آفتابی در گروه هایی از مردم الزامی است از جمله:

افرادی که سابقه جراحی آب مروارید دارند . با توجه به اینکه عدسی طبیعی چشم بخش عمده ای از اشعه خورشید را جذب می کند و تا اندازه ای مانع از رسیدن اشعه مضر آفتاب به شبکیه می شود. در افرادی که تحت عمل جراحی آب مروارید قرار گرفته اند این سد محافظ طبیعی بدن حذف شده است و چشم آنان به مراتب بیشتر در معرض آسیب شبکیه قرار دارند.لازم به ذکر است که لنزهای داخل چشمی پیشرفته تا اندازه زیادی بخش مضر یو وی را جذب و یا منعکس می کنند اما اثربخشی آن به اندازه عدسی طبیعی بدن نیست لذا استفاده از عینک آفتابی برای این بیماران الزامی است.

بیمارانی که دچار بیماری های شبکیه بخصوص دژنراسیون ماکولا یا پیری چشم هستند . این افراد اگر در معرض اشعه مستقیم افتاب قرار بگیرند بیماری آنها رشد سریع تری خواهد داشت .

افرادی که سابقه جراحی حذف عینک به روش پی ار کی داشته اند . به دنبال این جراحی ، قرنیه در معرض کدورت قرار می گیرد. اگر چه امروزه به علت استفاده از داروی میتومایسین احتمال این عارضه کم شده است اما ثابت شده اشعه خورشید می تواند بروز آن را تحریک ، پیشرفت آن را تسریع و میزان آن را تشدید کند .

مصرف بعضی از داروها که چشم را در برابر نور حساس می کنند؛ مثل کپسول تتراسیکلین یا داکسی سیکلین ،الوپورینول ،کلر پرو مازین و ..............

افرادی که به درجاتی از ناخنک مبتلا هستند اگر در تماس مستقیم آفتاب باشند ناخنک آنها با سرعت بیشتر و شدیدتر رشد می کنند و حتی این نوع ناخنک پس از عمل جراحی احتمال عود بیشتری دارد.

لطفن در مورد اشعه یووی یا ماورای بنفش توضیح بیشتری بفرمایید.

اشعه یو وی سه نوع است که دو نوع آن برای چشم مضر است . یو وی نوع سی اشعه خورشید توسط لایه ازون جذب می شود و به چشم نمی رسد .یو وی نوع آو یو وی نوع بی به چشم رسیده و مضرند. عینک آفتابی باید قدرت جذب ۹۹ تا ۱۰۰ درصد یووی نوع آ و نوع بی را داشته باشند .عینک های آفتابی معتبر بر روی شیشه عینک یا قسمتی از دسته، واژه یو وی ۴۰۰ یا ۹۹ درصد یا ۱۰۰ درصد یووی را درج می کنند .

 

استفاده از عینک افتابی مختص هوای آفتابی و فصل تابستان است یا خیر؟

استفاده از عینک آفتابی در تمام فصول سال توصیه می شود حتی در هوای ابری ،نیاز به عینک آفتابی بیشتر است چون مردمک چشم در هوای ابری بازتر است در حالی که یووی نوع آ و نوع بی به همان شدت روزهای آفتابی به چشم می رسد لذا در هوای ابری ، چشم بیشتر در معرض آسیب است . همچنین در زمستان انعکاس نور از برف می تواند برای چشم بسیار مضر باشد.

مشخصات عینک آفتابی استاندارد چه مواردی است ؟ آیا مارک دار بودن یا گران قیمت بودن آن می تواند نشانه کیفیت خوب آن باشد؟

پر واضح است عینک های مارک دار و برند های معروف،گران قیمت هستند و معمولا کیفیت خوبی دارند اما با توجه به اینکه تمام برندهای معروف در معرض تقلید و تقلب می باشند لذا این موارد الزاما دلیل بر کیفیت مناسب عینک نمی باشد از سوی دیگر چه بسیار عینک های ارزان قیمت که از دستفروشان تهیه می شوند ولی کیفیت مناسبی دارند لذا باید توجه داشته باشید الزاما قیمت نشانه کیفیت نیست و یک عینک آفتابی مناسب بایستی مشخصات زیر را داشته باشد تا به عنوان عینک استاندارد تلقی شود:

میزان تیرگی عینک : تیرگی عینک بایستی به اندازه ای باشد که اگر آن را بر روی چشمان خود قرار دهید و در نور معمولی اتاق در جلوی آینه بایستید ، بتوانید به سختی چشمک زدن خودن را در آینه تشخیص دهید .لازم به ذکر است که عینک های آفتابی استاندارد حداکثر ۱۰ تا ۱۵ درصد از نور مرئی را رد می کنند و بقیه آن را جذب و یا منعکس می کنند لذا کوهنوردان ، اسکی بازها و ماهی گیر ها بایستی از عینک های تیره تری نسبت به سایر افراد استفاده کنند .

اثر منشوری: عینک را با دو دست خود بر روی خطوط صاف عمودی و افقی تنظیم کنید و آن را در جهت بالا و پایین و چپ و راست حرکت دهید. اگر خطوط موج دار یا کج و معوج شدند آن عینک اثر منشوری دارد و مناسب نیست .

جنس عدسی : از آنجا که شیشه خراش پیدا نمی کند و شکست نور در آن کم است برای عینک آفتابی مناسب تر از پلاستیک می باشد اما سنگینی و احتمال شکستن ، از مزایای آن کاسته است لذا در فناوری جدید به جای شیشه یا پلاستیک از جنس پلی کربنات استفاده می کنند که نه آسیب پذیری و شکست نور پلاستیک را دارد و نه سنگینی و احتمال شکستن شیشه را ، لذا امروزه بهترین محافظ چشم در برابر اشعه مضر آفتاب عینک های آفتابی پلی کربناتی است بطوری که عینک های ساخته شده از این جنس حتی اگر تیرگی کمتری هم داشته باشند قادر به جذب بیش از 99 درصد از اشعه ماورای بنفش هستند.

رنگ شیشه : بهترین رنگی که ما توصیه می کنیم رنگ خاکستری دودی است چون در دید رنگی ما اختلال ایجاد نمی کند و همه اشیای اطراف خود را به رنگ واقعی خود نشان می دهند.

دومین رنگ پیشنهادی ما رنگ قهوه ای است چون اندکی دقت دید ما را افزایش می دهد هرچند که ممکن است در دید رنگ اندکی اختلال ایجاد کند و رنگ اشیایی که می بینیم ممکن است مختصری فرق کند .

رنگ های دیگر صرفا برای موارد خاص توصیه می شوند مثلا رنگ زرد برای اسکی بازها ، تنیس بازان ، ماهی گیران و همچنین در بعضی از انواع آب مروارید توصیه می شود چون دقت بینایی را افزایش می دهد . رنگ صورتی برای کار در برابر کامپیوتر و در محیطی که لامپ های فلورسنت یا مهتابی روشن است کارایی بهتری دارد .

نکته: رنگ های آبی و قرمز به دلیل عدم توانایی در جذب اشعه ماورای بنفش و مادون قرمز برای عینک آفتابی توصیه نمی شوند .

میزان تیرگی و رنگ دو عدسی عینک آفتابی بایستی کاملا یکسان باشد درغیر این صورت عبور نابرابر نور از دو عدسی باعث واکنش ناهماهنگ بین دو مردمک شده و منجر به احساس خستگی در چشم می شود .

اندازه عینک : عینک آفتابی تا حد ممکن بایستی بزرگ باشد و بهترین شکل عینک هم عینک های منحنی یا پرانتزی و یا اصطلاحا بیس دار می باشد . بهتر است شیشه عینک ،دو طرف را هم از بغل چشم ها پوشش دهد تا نور مزاحم از پهلو وارد چشم نشود.

عدسی های عینک بهتر است یکرنگ بوده و رنگ تدریجی نداشته باشند زیرا در زمان قرار گرفتن چشم مقابل قسمت تیره و روشن عدسی های عینک ،اندازه مردمک ها بطور متناوب تغییر می کند لذا باعث احساس خستگی در چشم می شود.

عدسی های پلاریزان: به عدسی هایی گفته می شود که پرتوهای افقی منعکس شده از سطوح صاف را جذب می کنند لذا ممکن است سطوح را مختصری تیره نشان دهند اما دید عمق را افزایش می دهند به عبارت دیگر مثلا نور خیره کننده سطح دریا و جاده را در یک روز بسیار آفتابی جذب و متعادل می کنند .لذا برای ماهیگیری ،رانندگی و قایقرانی می توانند مفید باشند البته راننده ها بایستی توجه داشته باشند که عدسی پلاریزان ممکن است مانیتورهای ماشین را تاریک و نامفهوم نشان دهد و به همین علت استفاده از این نوع عینک آفتابی برای خلبانان توصیه نمی شوند .

راه حل ساده برای تشخیص پلاریزه بودن یا نبودن عینک آفتابی این است که اگر عدسی عینک را روی صفحه موبایل 90 درجه بچرخانیم و صفحه موبایل بطور متناوب تیره و روشن شود آن عدسی پلاریزه است

عدسی های فوتوکرومیک چه ویژگی هایی دارند ؟

عدسی های فوتوکرومیک به عدسی هایی گفته می شود که با قرار گرفتن در معرض آفتاب تغییر رنگ داده و به رنگ خاکستری ملایم در می آیند و ورود اشعه ماورای بنفش و نور مرئی به چشم را به طور نسبی محدود می کنند هر چند که کارایی آنها به اندازه عینک های آفتابی نیست .

علت تغییر رنگ آن بروز یک سری واکنش های شیمیایی است که در اثر برخورد اشعه ماورای بنفش اتفاق می افتد بنابراین توجه داشته باشید از آنجا که شیشه بسیاری ازاتومبیل های امروزی فوتوکرومیک و جاذب اشعه ماورای بنفش می باشد ،لذا عینک فوتوکرومیک راننده تغییر رنگ نمی دهد چون به اندازه کافی اشعه به عینک نمی رسد .

نکاتی در مورد عینک های فوتوکرومیک

- راننده هایی که شیشه عینک طبی آنان فوتوکرومیک است توصیه می شود در حین رانندگی از روکش های ضدآفتاب بر روی عینک خود استفاده کنند و به فوتوکرومیک بودن عینک خود اعتنا نکنند .

- عدسی فوتوکرومیک برای رسیدن به حداکثر کارایی بایستی حداقل ۱۰ سیکل سایه و روشن را گذرانده باشد لذا در روزهای اول تغییر رنگ کافی ندارد .

-عدسی فتوکرومیک در مدت ۳۰ ثانیه تیره می شود اما پنج دقیقه زمان لازم است تا رنگ آن روشن شود .لذا افراد متناسب با شغل خود بایستی نسبت به کاربرد آن تصمیم بگیرند .

- عدسی فوتوکرومیک در هوای سرد بهتر تیره می شود تا در هوای گرم . لذا در فصل زمستان کارایی بیشتری دارد ولی در فصل تابستان اثر محافظتی کافی ندارد و بایستی از روکش ضد افتاب بر روی عینک طبی استفاده شود.

- میزان تغییر رنگ عدسی های فوتوکرومیک در برندهای مختلف متفاوت است و این تغییر رنگ یکسان و یک اندازه نخواهد بود. لذا در موقع تعویض یک عدسی عینک بایستی هر دو عدسی بطور همزمان تعویض شود در غیر این صورت رنگ های متفاوتی خواهند داشت.

 

 

عینک نور : 02532943049

 

جهت ثبت انتقادات و پیشنهاد های خود اقدام کنید ؟
پشتیبانی آنلاین

جهت پشتیبانی یا ثبت نظرات و پیشنهادات خود ابتدا ثبت نام کنید